Τραγανή σοκολατίνα

{Σήμερα ξύπνησα με λιγούρα...κι αυτό για τη Νίκη σημαίνει" θέλω σοκολάτα και τη θέλω τώρα!". Όπως πάντα θέλω κάτι εύκολο και όσο το δυνατόν πιο γρήγορο! Θυμήθηκα τη ζύμη της κροστάτας που είναι πασπαρτού και της ταιριάζει και αλμυρή, αλλά και γλυκιά γέμιση...!Τα υλικά εύκολα και πάντα στη κουζίνα...Το μόνο που έλειπε ήταν πραλίνα για να τη γεμίσω...Ντύθηκα γρήγορα (έβαλα το παλτό πάνω από τη πιτζάμα) και έτρεξα στο σούπερ μάρκετ...Εφόσον γλίτωσα το ρεζιλίκι να με δει κάποιος γνωστός, τα υπόλοιπα στη συνταγή παρακάτω...Θα γίνει η "best seller" σας συνταγή μετά τη lady marmalade!!}



























Υλικά για τη ζύμη:

▪210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪½ κ.γ. αλάτι
▪μια πρέζα ζάχαρη
▪150 γρ. βούτυρο παγωμένο
▪1 κ.σ. ξύδι
▪3 κ.σ. παγωμένο νερό
▪Αλεύρι για άνοιγμα ζύμης
▪λίγο αυγό χτυπημένο με λίγο νεράκι για άλειμμα

Υλικά για τη γέμιση:

1 συσκευασία πραλίνα φουντουκιού
▪1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
▪1/2 κούπα τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύω. Έπειτα ρίχνω το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια και και τρίβω με το χέρι σχηματίζοντας "ψίχουλα" ζύμης. Στη συνέχεια προσθέτω το ξύδι και λίγο λίγο το νεράκι πλάθοντας μία ζύμη σφιχτή χωρίς ιδιαίτερη ελαστικότητα. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για μισή με μία ώρα. 


Τώρα βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την αλευρώνω ελαφρά και πάνω σε μια λαδόκολλα την ανοίγω στρογγυλό φύλλο με το πλάστη χωρίς να με απασχολεί να βγει στρογγυλό. Ίσα ίσα που αυτή είναι η ομορφιά της πίτας αυτής.  Απλώνω τη πραλίνα στο κέντρο του φύλλου την οποία έχω ανακατέψει με το ξύσμα πορτοκαλιού, αφήνοντας περιμμετρικά περιθώριο. Τέλος ρίχνω και τα καρύδια.

Γυρνάω τα ακριανά προς τα μέσα και αλείφω με αυγό. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30'-35' έως ότου ροδίσει. Extra tip: συνόδευσε το κομμάτι σου με μία μπάλα παγωτό...!!!

Υ.Γ κοίτα τη συνταγή "κροστάτα με μανέστρα και τυρί" για τα βήματα με φωτογραφίες!!!

Σχόλια

Best Sellers