Γλυκό Καλτσόνε με κρέμα και μαρμελάδα

{ Προέρχονται από τη Νότια Ιταλία...έχουν σχήμα μισοφέγγαρο και έχετε συνηθίσει να τα τρώτε με αλμυρή γέμιση...Σήμερα σας τα προτείνω γλυκά με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου, μαρμελάδα και καρύδια!! Αν θέλετε κάντε τέσσερα μικρά, εγώ όμως θα κάνω ένα μεγάλο, οικογενειακό και χορταστικό! Τρώγεται ζεστό και αν θέλετε να το δροσίσετε λίγο βάλτε και μια μπάλα παγωτό από πάνω όπως θα βγει ζεστό από το φούρνο! Επίσης γεμίστε το και με πραλίνα αν θέλετε κάτι διαφορετικό! Θα ξετρελαθείτε κι εσείς και όποιοι φάνε από τα χεράκια σας!!}







Για τη ζύμη (για ένα μεγάλο καλτσόνε):


▪2 φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪1 φακελάκι μαγιά
▪Λίγο ξύδι
▪4 κ.σ λάδι
▪1 πρέζα ζάχαρη
▪1/2 κ.γλ. αλάτι
▪Χλιαρό νερό όσο πάρει για μία μαλακή εύπλαστη ζύμη που δε κολλάει


Για τη γέμιση:


▪1/2 δόση κρέμα άνθους αραβοσίτου και το φρέσκο γάλα που αντιστοιχεί στη μισή δόση (π.χ. μία δόση λέει πάνω στο κουτί ότι είναι 6 κ.σ. άνθος αραβοσίτου. Εγώ θέλω 3 κ.σ. άνθος και το γάλα που αντιστοιχεί) 
▪3 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα πορτοκάλι)
▪100 γρ. καρύδια τριμμένα


Για το στόλισμα:


▪ζάχαρη άχνη
▪1/2 λιωμένη κουβερτούρα
▪λίγη μαρμελάδα (προαιρετικά) εγώ έβαλα λίγη για το χρώμα.



Εκτέλεση:


Αρχικά φτιάχνω τη κρέμα με βάση τις οδηγίες του κουτιού. Προσοχή θέλουμε μισή δόση και όχι ολοκληρη τη δόση. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μη πιάσει πέτσα. 






Πάμε τώρα στο ζυμάρι μας. Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι και ανακατεύω καλά. Υστερα κάνω μία λακούβα στη μέση και προσθέτω τη μαγιά που την έχω διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό(περίπου 2 κ.σ) Ανακατεύω από μέσα προς τα έξω ρίχνοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο χλιαρό νεράκι. Πλάθω μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό που δε κολλάει. Το λαδώνω γύρω γύρω και το βάζω σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα. Μετά σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγω σε στρογγυλό φύλο.





 Στο μισό απλώνω τη κρέμα που έχει κρυώσει καλά κι από πάνω ρίχνω και τη μαρμελάδα την οποία έχω ζεστάνει ελαφρά ούτως ώστε να γίνει πιο ρευστή και τα καρύδια.




Κλείνουμε το φύλο σε μισοφέγγαρο και δημιουργούμε στην ένωση ένα κόθρο. 





Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250° και ψήνουμε το καλτσόνε μας για 10'-14'. Τα καλτσόνε θέλουν δυνατή φωτιά και λίγη ώρα. Τρώγεται ζεστό. Μόλις βγει απ'το φούρνο το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, μαρμελάδα και λιωμένη κουβερτούρα.

Σχόλια

Best Sellers