Vintage "βουτυρόμελο" pie

{Αγαπώ οτιδήποτε παλιό...Όπου vintage = Νίκη! Νιώθω τη μαγεία που κουβαλάει το καθετί και την αναζητώ στο σήμερα, γιατί πολύ απλά είναι στο χέρι μας να κρατάμε ζωντανά αναμνήσεις και ανθρώπους... Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω μία πίτα βγαλμένη από τα παλιά, τότε που τα πράγματα ήταν πιο απλά, πιο όμορφα, πιο γευστικά! Μια πίτα που θα γίνει η ανάμνηση κάποιων...μια πίτα που θα σας ζητάνε συχνά να φτιάξετε και τι καλύτερο από μία "βουτυρομελένια" γεύση που θα γλυκαίνει ουρανίσκους και καρδιές...Άντε γιατί πολύ έχουμε ξεχάσει το μέσα μας και δεν εννοώ στομάχια και συκωταριές! Σηκώνομαι λοιπόν από το καναπέ, αφήνω για λίγο τη ζεστασιά του και πάω στη κουζίνα...Τα υλικά όλα στο σπίτι κι έτσι δε χρειάζεται να βγω στο ξεροβόρι του φθινοπώρου για κανέναν λόγο. Ξεκινάω και χωρίς πολλά πειράματα, η συνταγή που ονειρευόμουν βγήκε αβίαστα και μαγικά...Ήδη από την ώρα που ψηνόταν με ρωτούσαν στο σπίτι " Μωρέ Νίκη, τι φτιάχνεις πάλι μάνα μου?" "Θα δείτε" λέω...Ε λοιπόν δείτε κι εσείς και καλή σας όρεξη!} 












Υλικά για τη ζύμη (για ένα στρογγυλό τσέρκι 26εκ. διάμετρο):


▪ 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 1/2 κ.γλ. αλάτι
▪ 1 πρέζα ζάχαρη
▪ 150 γρ. βούτυρο σκληρό παγωμένο σε κομματάκια
▪ 1 κ.σ. ξύδι
▪ 3 κ.σ παγωμένο νερό

Υλικά για τη γέμιση "βουτυρόμελου":

▪ 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
▪ 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
▪ 3/4 κούπας μέλι
▪ 1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
▪ 3 αυγά
▪ 1/4 κ.γλ. αλάτι
▪ 1/2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
▪ 2 κ.γλ. ανθόνερο
▪ 2 κ.γλ. κονιάκ ή ουίσκι
▪ 3 κ.σ. καλαμποκάλευρο


Εκτέλεση για τη γέμιση "βουτυρόμελου":

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά και σε μέτρια φωτιά ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο, η ζάχαρη και γενικά ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Μόλις γίνει αυτό αφαιρώ από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα ρίχνω τα αυγά τα οποία έχω χτυπήσει προηγουμένως. Ανακατεύω ξανά λίγο και αφήνω τη γέμιση στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα να την απλώσω στη πίτα μου.

Εκτέλεση για τη ζύμη:

Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύω. Έπειτα ρίχνω το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια και και τρίβω με το χέρι σχηματίζοντας "ψίχουλα" ζύμης. Στη συνέχεια προσθέτω το ξύδι και λίγο λίγο το νεράκι πλάθοντας μία ζύμη σφιχτή χωρίς ιδιαίτερη ελαστικότητα. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για μισή με μία ώρα. 


Τώρα βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνω σε ένα τσέρκι με τα χέρια ούτως ώστε να πιάσει το πάτο και 2-3 εκ σε ύψος στα πλαινά. Το τσέρκι να ναι 26 εκ διάμετρο. Μέσα απλώνω τη γέμιση που έχω φτιάξει από πριν, η οποία είναι ρευστή αλλά μετά το ψήσιμο σφίγγει κι εφόσον κρυώσει η πίτα μας βεβαίως. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30'-35' έως ότου ροδίσει. Extra tip: συνόδευσε το κομμάτι σου με λίγη χτυπημένη σαντιγύ αν θες και λίγα τριμμένα καρύδια. Τρώγεται τέλεια χλιαρή..!!!



Σχόλια

Best Sellers