Το κέικ το απλό, το κλασσικό, το τούμπανο.


{Σίγουρα η συνταγή του κλασσικού φουσκωτού κέικ βανίλιας υπάρχει σε όλα τα σπίτια κάπου καταχωμένη και γραμμένη σε ένα κιτρινισμένο χαρτί με στυλό ή μολύβι. Σταγόνες χυμού ή λεκέδες βουτύρου έχουν αλοιώσει κάποιες λέξεις. Θα λεγες ότι μοιάζουν με δάκρυα σε ερωτικό γράμμα κάποιου πονεμένου εραστή. Τι ρομαντικό που θα ήταν...




Κι όμως αυτό το κλασσικό κέικ έχει μέσα του όλες τις παιδικές μας ανέμελες στιγμές. Τότε που κολλούσαμε το πρόσωπό μας στο τζάμι του φούρνου περιμένοντας να περάσουν τα δευτερόλεπτα για να το απολαύσουμε ακόμα και καυτό. Σιγά μη μας ένοιαζαν τότε λίγες φουσκάλες στη γλώσσα! 


Σήμερα λοιπόν σας δίνω αυτή τη κλασσική συνταγή που όλοι αγαπάμε με όλα τα μυστικά για να γίνει πεντανόστιμο και άκρως φουσκωτό. Μη ψάχνετε πια σε συρτάρια και ντουλάπια για εκείνο το παλιό χαρτάκι. Κοιτάξτε στο "βουτυρόμελο". Μέχρι την επόμενη συνταγή μείνετε πεινασμένοι!!



Υλικά:

-500 γρ. φαρινάπ
-250 γρ. βούτυρο soft
-4 αυγά
-250 γρ. ζάχαρη
-250 γρ. χυμό πορτοκάλι
-ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή 2 βανιλίνες για το άρωμα
-άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα στο τέλος

Εκτέλεση:

Αρχικά προθερμαίνω το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Τώρα στο κάδο του μίξερ χτυπάω αρχικά το βούτυρο σκέτο να αφρατεψει. Αφού αφρατέψει και μαλακώσει καλά προσθέτω και τη ζάχαρη. Χτυπάω για 5'. Έπειτα ρίχνω ένα ένα τα αυγά και χτυπάω πολύ καλά με υπομονή ενδιάμεσα. Έτσι το κέικ μας θα φουσκώσει πολύ καλά μετά και δε θα μυρίζει αυγουλίλα, που ξέρω πόσο απεχθάνεστε όλοι. Στη συνέχεια ρίχνω το ξύσμα πορτοκάλι ή τις βανιλίνες που θα αρωματίσουν το κέικ μου. Τώρα έχω φτάσει στο σημείο που θα προσθέσω το φαρινάπ εναλλάξ λίγο λίγο με το χυμό πορτοκάλι. Αφου ρίξω όλο το αλεύρι και όλο το χυμό χτυπάω για λίγο ακόμα, να ομογενοποιηθεί το μείγμα μου. Πάμε τώρα να βουτυρόσουμε τη φόρμα μας και να αδειάσουμε το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε για 50' μπορεί και λίγο παραπάνω ανάλογα με το φούρνο του καθενός. Βγάζω από το φούρνο και μετά από 10' ξεφορμάρω σε μια ομορφη πιατέλα. Όταν κρυώσει πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνω.

Υ.Γ. Μην ανοίξετε το φούρνο τουλάχιστον για τα πρώτα 40' λεπτά αν θέλετε ένα τέλειο, φουσκωτό κέικ!!


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Best Sellers