Μαρμελάδα κυδώνι με κόκκινο κρασί

Το γλυκό του κουταλιού κυδώνι ήταν και είναι πάντα το αγαπημένο μου. Η μαρμελάδα όμως δε περιγράφεται!! Θα την απλώνετε σε ψωμιά, κέικ, μπισκότα, πάστα φλώρες και δε συμμαζεύεται! Βέβαια προσοχή στο καθάρισμα των κατ'άλλα άγιων κυδωνιών γιατί είναι σα να καθαρίζεις πέτρες σε κάτεργα. 




Τι γεύση, τι χρώμα, τι μαρμελάδα!!





Υλικά για 5-6 βαζάκια:

- 1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
- 600 γρ. νερό
- 100 γρ. κρασί κόκκινο ημίγλυκο ( Αν δε θέλετε το κρασί, βάλτε 700 γρ. νερό. Σας το συστήνω όμως)
- 1 κιλό ζάχαρη
- χυμό από μισό λεμόνι
- 2 βανιλίνες

Εκτέλεση:



    Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το χοντρό μέρος της σάρκας, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα τουλπάνι και τα δένουμε. 

    Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό, το κρασί και το δεμένο τουλπάνι. Τα βράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στο ίδιο το νερό τους και στη συνέχεια στύβουμε μέσα στα λιωμένα κυδώνια το τουλπάνι για να βγάλουμε το χυμό που έχει συγκρατήσει (πετάμε το στυμμένο τουλπάνι).

    Ρίχνουμε τώρα μέσα στη κατσαρόλα τη ζάχαρη, το λεμόνι και τις βανιλίνες. Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για 40-50 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην «πιάσει» το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν δέσει και πάρει ωραίο χρώμα. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τη καυτή μαρμελάδα και τα βάζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν ούτως ώστε να δημιουργηθεί κενό αέρος.  Μόλις ανοιχτεί ένα βάζο το συντηρούμε στο ψυγείο.
 κ700 γρ

Σχόλια

Best Sellers