" Ντόνατς" φουρνιστά με γέμιση σοκολάτας

{Ένα πρωινό πειραματιζόμουν στη κουζίνα μου για το πως να κάνω πιο ελαφριά και γευστικά τα αγαπημένα όλων μας ντόνατς. Καταρχάς λέω θα πρέπει να αποφύγουμε το τηγάνι και το πολύ βούτυρο που έχουν άλλες συνταγές. Μετά από δοκιμές ήρθε η επιτυχία. Κατάφερα να αποφύγω το τηγάνισμα και τα περιττά λιπαρά. Βγαίνουν πιο πολύ σαν αφράτα γλυκά ψωμάκια με λαχταριστή γέμιση ρευστής σοκολάτας. Είναι τόσο νόστιμα που τρώγονται και σκέτα. Αν θέλετε όπως βγαίνουν ζεστά από το φούρνο απλώστε τους λίγο βουτυράκι..Είναι πανεύκολα αρκεί να ακολουθήσετε τη συνταγή και τα μυστικά μου κατά γράμμα. Θα τα λατρέψετε...}



























Υλικά για 12 ντόνατς:

▪1 κούπα φρέσκο γάλα
▪1 κ.σ βούτυρο
▪1 αυγό
▪1 φακελάκι μαγιά
▪50 γρ. ζάχαρη
▪1 πρέζα αλάτι
▪1 πρέζα κανέλα
▪αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τόσο όσο για να γίνει μία μαλακή ζύμη που όμως να κολλάει στα χέρια. Αυτό θέλουμε για να γίνουν πολύ μαλακά. Το πιο πολύ αλεύρι θα τα σφίξει και δε το θέλουμε αυτό. Μετά με αλευρωμένα χέρια θα τη δουλέψουμε μία χαρά.

Για τη γέμιση:

▪μερέντα
▪ή μαρμελάδα
▪ή 100 γρ. Κουβερτούρα λιωμένη στο φούρνο μικροκυμάτων μαζί με 50 γρ. Γάλα ( εγώ κάνω αυτό γιατί μου αρέσει η αίσθηση ρευστής σοκολάτας.
▪αχνη για πασπάλισμα


Εκτέλεση για τα ντόνατσ:

1. Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό ( όχι να κάψει, γιατί δε θα φουσκώσει η μαγιά) και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά  και το βούτυρο. 
2.Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό. Τα χτυπάμε καλά και κατόπιν ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη κανέλα. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
3. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και να πλάθουμε. Εμένα μου πήρε περίπου 4 κούπες μπορεί και λίγο παραπάνω. (Η ζύμη θα κολλάει και θα γίνει πολύ ελαστική) Μη σας τρομάξει, έτσι πρέπει να είναι! Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα.
4. Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
5. Ανοίγουμε ένα φύλλο 1,5 - 2 εκ. πάχους.Με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλούς δίσκους και σε μερικά με ένα καπάκι από μπουκάλι ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο.
6.Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν.
7.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 πάνω - κάτω αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 15 περίπου λεπτά. Όχι παραπάνω!
8. Όταν βγουν από το φούρνο με ένα κορνέ τα γεμίζω με τη σοκολάτα ή με τη μαρμελάδα και τα πασπαλίζω με άχνη.

Καλή επιτυχία!!

Σχόλια

Best Sellers