Κροστάτα με μανέστρα και τυρί.

{Δε ξερω γιατί, αλλά οι πιο ιδιαίτερες συνταγές μου, μου έρχονται το βράδυ που ξαπλώνω στο κρεββάτι μου...άλλοι θα το έλεγαν δημιουργική σχιζοφρένεια και αλλοι πάλι σε απλά ελληνικά, ότι απλά χαλαρώνω           από το τρέξιμο της μέρας και η φαντασία μου αφήνεται ελεύθερη... Όπως και να χει, σήμερα σας εχω τη πιο ιδιαίτερη και νόστιμη πίτα που έχετε φάει! Δεν ειναι μακαρονόπιτα, αλλά μανεστρόπιτα με μια φίνα ζύμη που λιώνει στο στόμα, την αγαπημένη μου μανέστρα και 2-3 ακόμα υλικά που της δένουν ιδανικά...Αν θέλετε προσθέστε και κάποιο αλλαντικό, αν και έτσι από μόνη της είναι εξαιρετική και δεν της λείπει τίποτα. Το καλύτερο δε, με αυτή τη πίτα είναι ότι έχει τσακωθεί με την ακρίβεια και φτιάχνεται πολύ εύκολα! Δοκιμάστε τη και θυμηθείτε τη Νίκη και τις αυπνίες της..!*crostata: ιταλική τάρτα με τραγανή ζύμη}





























Υλικά για τυ ζύμη:


▪210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪½ κ.γ. αλάτι
▪μια πρέζα ζάχαρη
▪150 γρ. βούτυρο
▪1 κ.σ. ξύδι
▪3 κ.σ. παγωμένο νερό
▪Αλεύρι για άνοιγμα ζύμης
▪λίγο αυγό χτυπημένο με λίγο νεράκι για άλειμμα

Υλικά για τη γέμιση:

▪1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
▪200 γρ. κίτρινο τυρί που λιώνει τριμμένο
▪2 αυγά
▪200 γρ. μανέστρα βρασμένη και σουρωμένη
▪αλάτι-πιπέρι
▪1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια και τρίβω με το χέρι σχηματίζοντας "ψίχουλα" ζύμης.









Στη συνέχεια προσθέτω το χυμό λεμονιού και λίγο λίγο το νεράκι πλάθοντας μία ζύμη σφιχτή χωρίς ιδιαίτερη ελαστικότητα. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.











Για τη γέμιση απλά ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Τόσο απλά! 

















Τώρα βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την αλευρώνω ελαφρά και πάνω σε μια λαδόκολλα την ανοίγω στρογγυλό φύλλο με το πλάστη χωρίς να με απασχολεί να βγει στρογγυλό. Ίσα ίσα που αυτή είναι η ομορφιά της πίτας αυτής.  Απλώνω τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου, αφήνοντας περιμμετρικά περιθώριο.


















Γυρνάω τα ακριανά προς τα μέσα και αλείφω με λίγο αυγό.
















 Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 40'.


Σχόλια

Best Sellers