{5 τρόφιμα του πλανήτη με "αλμυρές" τιμές}

1. Το ψάρι fugu ( φεγγαρόψαρο ) 
Τιμή ανά κιλό: 100-240 ευρώ.




Πρόκειται για αρχαία ιαπωνική συνταγή με...θανάσιμες προεκτάσεις. Το fugu ανήκει στα σπάνια ψάρια που όταν θυμώνουν... φουσκώνουν, ενώ το κρέας του, εάν δεν μαγειρευτεί με τη σωστή διαδικασία, μπορεί να παραγάγει δηλητήριο αρκετό για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Το δηλητήριο του fugu είναι 1.200 φορές πιο θανατηφόρο από το υδροκυάνιο, ενώ δεν έχει βρεθεί αντίδοτο. Ο θάνατος από δηλητήριο fugu είναι ιδιαίτερα επίπονος. Συνεπώς, μπορεί το εν λόγω έδεσμανα μην είναι το ακριβότερο στη λίστα, αλλά είναι αυτό που ενδέχεται να σας κοστίσει το απόλυτο τίμημα.

2. Ιβηρικό ζαμπόν (de bellota) 
Τιμή ανά κιλό: 150-320 ευρώ. 




Το ζαμπόν iberico de bellota  είναι το ακριβότερο χοιρινό προιόν στον κόσμο. Πρόκειται για το καλύτερο ισπανικό αλλαντικό και προέρχεται από το μαύρο γουρούνι ελευθέρας βοσκής που συναντάμε μόνο στα βουνά των ισπανοπορτογαλικών συνόρων, ενώ η τροφή του αποτελείται αποκλειστικά από βελανίδια ( εξού και το de bellota).

3. Μανιτάρια (matsutake)
Τιμή ανά κιλό: 160-1600 ευρώ.




Πρόκειται για έδεσμα που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ιαπωνία εδώ και αιώνες. Μπορεί να βρεθεί σε συγκεκριμένους τύπους πεύκων στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Κίνα. Κάποιοι αποδίδουν τη λατρεία των Ιαπώνων στο matsutake στο γεγονός ότι αποτελεί παραδοσιακή αξία και όχι στην ίδια τη γεύση του μανιταριού.

4. Καφές (Kopi Luwak)
Τιμή ανά κιλό: 210-1060 ευρώ.







Ο καφές Kopi Luwak  ή καφές μοσχογαλής είναι ο ακριβότερος στο κόσμο. Παράγεται κυρίως στην Ινδονησία, ενώ η φυσική διαφορά του είναι η...φυσική επεξεργασία του. Οι κόκκοι του καταναλώνονται από την άγρια ασιατική μοσχογαλή, δεν χωνεύονται από το πεπτικό της σύστημα και οι Ινδονήσιοι τους συλλέγουν από τα περιττώματά της. Τα στομαχικά υγρά του θηλαστικού προκαλούν μια ενζυματική διαδικασία που προσδίδει μοναδικό και πολύπλοκο άρωμα στον καφέ.


5. Μπριζόλα (Kobe)
Τιμή ανά κιλό: 440-620 ευρώ.




Το αυθεντικό βοδινό Kobe προέρχεται από συγκεκριμένο ζώο ( το μαύρο βοοειδές Wagyu της φυλής Tajimi-Ushi, γεννημένο και μεγαλωμένο στην ευρύτερη περιφέρεια του Κobe.  Σύμφωνα με την παράδοση, τα εν λόγω ζώα ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ δέχονται τακτικά μασάζ (για να μαλακώσει το κρέας). Όσοι την έχουν δοκιμάσει μιλούν για την απόλυτη εμπειρία στη μπριζόλα. 

Σχόλια

Best Sellers