Μεσογειακή Χωριάτικη Πίτα

{Τώρα που ανοίγει για τα καλά ο καιρός πεθύμησα μια πολύχρωμη συνταγή με λαχανικά, φετούλα και μυρωδικά....Να μπει ολόκληρη η Μεσόγειος σε μια πίτα. Να ζωντανέψει το μάτι αλλά και το μέσα μας...Η όρεξή μου άνοιξε από τη στιγμή της προετοιμασίας με τα υλικά να χαρίζουν τις μυρωδιές τους απλόχερα σε όλο το σπίτι... Ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, κρεμμύδι και άλλα σύνθεσαν μία εικόνα φανταστική...Ήμουν σίγουρη ότι η γεύση της θα με αποζημείωνε με το παραπάνω...Μοσχομύρισε καλοκαίρι...Το φύλλο χωριάτικο με το λαδάκι του, το κρασάκι του, όπως πρέπει! Πιστεύω θα γίνει η αγαπημένη σας από τώρα και για όλο το καλοκαίρι...Αν τη θέλετε πιο ελαφριά μη τηγανίσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες αλλά ψήστε τες. Εγώ τις τηγάνισα γιατί ήθελα να την ευχαριστηθώ στο πικ της. Απ την άλλη τώρα αν νηστεύετε παραλείψτε το τυρί και το αυγό.}







Υλικά για τη χωριάτικη ζύμη :


▪200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪50 γρ. καλαμποκάλευρο
▪1/4 κουταλάκι αλάτι
▪100 ml χλιαρό νερό
▪50 ml  ελαιόλαδο
▪1 κ.σ. κρασί λευκό


Για τη γέμιση:



▪1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια ( μόνο τη σάρκα, χωρίς τα εσωτερικά σπόρια)
▪1 μελιτζάνα καθαρισμένη, κομμένη σε κυβάκια
▪1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κυβάκια
▪1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
▪1 χουφτίτσα μαιντανό ψιλοκομμένο
▪200 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
▪Αλάτι-ρίγανη
▪1 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι 
▪1 αυγό χτυπημένο με λίγο νεράκι για το άλειμμα


Εκτέλεση για το φύλλο:


1. Σε ένα μπολ  προσθέτουμε τα δύο αλεύρια, το λάδι, το κρασί και το αλάτι και ανακατεύουμε.


2. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.


3. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα. Έπειτα πάνω σε μία αλευρωμένη λαδόκολλα ανοίγω σε στρογγυλό φύλλο.




Για τη γέμιση:

Αρχικά ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά μου. Τις πατάτες και τις μελιτζάνες τις τηγανίζω και τις βάζω σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλω τα ψήνω στο φούρνο στους 180° μέχρι να ροδίσουν αφού τα λαδώσω ελαφρά. Στη συνέχεια βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ...αλατίζω, βάζω τη ριγανίτσα και το μπαλσάμικο. Τελευταία βάζω και τη φέτα και ανακατεύω όλα μαζί. Έτοιμη η μεσογειακή γέμιση. Αν θέλετε να είναι νηστίσιμη η πίτα μας μη βάλετε το τυράκι και μη την αλλείψετε με το αυγό..




Συναρμολόγηση:

Απλώνω τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου που έχω ανοίξει προηγουμένως και απλώνω, αφήνοντας κενό 3εκ. γύρω γύρω. 



Τέλος γυρίζω τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας κόθρο. 




Αλείφω με το αυγό γύρω γύρω το φύλλο. Έτοιμη για ψήσιμο. Τη μεταφέρω μαζί με τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30'.

Σχόλια

Best Sellers